Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Colterm, salvată în ultimul moment de la faliment! A scăpat de amenda uriașă de la UE

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timișorenii nu rămân fără căldură și apă caldă! Societatea de termoficare a orașului, Colterm, a fost salvată la limită de la faliment.

Consilierii locali s-au întâlnit azi în ședință extraordinară și singurul punct de pe ordinea de zi era aprobarea graficului de plăți aferente contractului de achiziție a certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Colterm S.A. cu Termoficare Oradea S.A. Mai exact, este vorba despre cumpărarea certificatelor verzi, pe care marii poluatori au obligația să le achiziționeze, în funcție de emisiile CO2. 

CITEȘTE ȘI: Peste 100 de proprietari ai clădirilor istorice lăsate în paragină, supraimpozitați!

Certificatul verde este practic un titlul care atestă producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezintă, pe o piața organizată, în conditiile legii.

Marii poluatori printre care și Colterm, dar în general, marii producători de energie, din câte știu eu BlueAir, Tarom, pentru că sunt mari consumatori de energie și emit CO2, sunt obligați să se conformeze până în data de 30 aprilie să predea un număr de certificate echivalent cu tonele de CO2 produse. Ele pot fi cumpărate pe parcursul unui an întreg, noi ne conformăm și facem pentru anul 2017. Ele trebuiau cumpărate în 2017 și nu le-am cumpărat fiindcă nu am avut bani, pentru că de fiecare dată prioritățile Coltermului erau gazul, cărbunele, salariile. Încă nu s-au plătit salariile, dar o să dăm drumul cu diferența de bani, așteptăm să se constituie contul de garanții”, spune Emil Șerpe, directorul Colterm. 

În cazul în care aceste certificate nu ar fi fost cumpărate până la data de 30 aprilie, adică până luni, Colterm ar fi fost amendată de Uniunea Europeană cu 25 de milioane de euro, fapt care ar fi falimentat societatea. Valoarea certificatelor verzi de care are nevoie Colterm este de 3.447.360 de euro.

Consilierii locali ai PSD au votat proiectul de hotărâre însă se declară extrem de nemulțumiți de modul în care a gestionat această situație, atât Primăria Timișoara cât și societatea de termoficare Colterm.

Am fost 100% pentru o acțiune și o decizie administrativă a Primăriei Timișoara și  Consiliului Local, pentru ca să evităm consecințele nefavorbaile, dezastruoase, pentru că imediat intra în insolvență Coltermul, asta însemna că pe vară nu se mai furniza apă caldă, iar în iarnă ar fi fost dezastru. Aproape 50.000 de mii de apartamente ar fi avut de suferit. Că se evităm acest lucru Grupul de consilieri PSD a susținut acest demers, cu criticile de rigoare, adică am criticat activitatea conducerii Colterm și a Primăriei Timișoara că ne-a pus în această situație, dar am depus și un amendament prin care Primăria Timișoara se obligă ca înainte de fiecare dată de 15 a lunii, până în septembrie, când e termenul final de plată către compania de termoficare Oradea, să dovedească prin ordin de plată și extras de cont că plătește către Colterm și Colterm la rândul său să dovedească prin extras de cont și ordin de plată că a plătit către Compania din Oradea. Aceste dovezi să fie aduse până în data de 15 a lunii când este termenul de plată către Consiliul Local, astfel încât să fim în cunoștință de cauză și să mai putem face ceva, dacă se poate face în caz că nu se plătește”, spune Dan Idolu, liderul de grup al consilierilor PSD din Consiului Local Timișoara. 

În plus, Primăria Timișoara va garanta această tranzacție, punând la dispoziția societății orădene un cont de garanții, de șase milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Firmele de construcţii, somate de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş! Ce le solicită Călin Dobra?

De menționat este faptul că certificatele verzi pe care le cumpără Colterm de la Societatea de Termoficare Oradea sunt pentru anul 2017. Aceste certificate trebuind achiziționate pentru fiecare an. 

Certificatele trebuie cumpărate și pentru anul în curs. Prețul anul trecut a fost de 5 euro, acum, dintr-odată a sărit la 15 euro pe certificat. Nu sunt restanțe de salarii. Colterm nu a rămas restantă la salarii mai mult de 3-4 zile. Din momentul acesta o să urmărim mult mai bine piața, o să facem o analiză. Din septembrie ne gândim la o variantă de achiziționare a certificatelor pe anul viitor, după ce le plătim pe cele de acum. Dacă în luna iulie scade prețul certificatelor la 5 euro, le vom cumpăra”, spune Emil Șerpe, directorul general Colterm.

Colterm se confruntă în continuare cu o situație dificilă având datorii mari către furnizori.

Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 16:27

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Un nou drum județean reabilitat! Este vorba despre șoseaua ce leagă Mașlocul de Charlottenburg

Un nou drum județean reabilitat! Este vorba despre șoseaua ce leagă Mașlocul de Charlottenburg

Consiliul Județean Timiș au inaugurat astăzi un nou drum județean. Este vorba despre DJ 691A care face legătura între Mașloc, Remetea Mică și Charlottenburg.

Detalii

Încă un drum județean intră în reabilitare! S-a dat startul licitației

Încă un drum județean intră în reabilitare! S-a dat startul licitației

Consiliul Județean Timiș a dat startul unei noi licitații, pentru reabilitarea unui drum din nordul județului, care face legătură cu Aradul.

Detalii

Vești bune pentru timișeni! Încă trei drumuri județene intră în reabilitare. S-a dat startul licitației

Vești bune pentru timișeni! Încă trei drumuri județene intră în reabilitare. S-a dat startul licitației

Consiliul Județean Timiș scoate la licitație 23 km de drum județean, cu o valoare de 29 milioane lei, fără TVA.

Detalii

Politică

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Meteo

Cloudy

11°C

Timișoara

Cloudy
Humidity: 86%
Wind: WNW at 28.97 km/h
Thursday 0°C / 9°C Partly cloudy
Friday 5°C / 17°C Partly cloudy
Saturday 10°C / 22°C Partly cloudy

Login